Tuesday, February 15, 2011

Cakap Biar Berlapis... Salah Tapis Susah Nak Tepis


Hai semua. macam mana sambutan maulidur rasul kat tempat masing? orait? bagus2 alhamdulillah.. Ed cuma duduk rumah je harini sebab tak nampak pulak aktiviti yang berlangsung kat kawasan setempat ni. kalau ada boleh la juga menyemakkan diri kat sana..

Hari ini saje nak cerita pasal cakap berlapis ni. bukan ape. kalau kite tgk kat mana2 pun. orang cakap dah tak pakai tapis dah. main lepas je. lagi2 dengan member2. bukan ape. kadang2 pernah tak kite terfikir ape perasaan orang tu. Serius ed cakap. ed kadang2 pun ada juga ckp main direct je tapi tak ade la sampai nak usik perasan seseorang. 

Bila sebut hal yang personal. perlu ke kite nak bahan seseorang tu habis2. walaupun perangai seseorang tu kadang2 agak tak betul sikit. tak boleh ke kite tegur elok2. ni tak sikit2  nak bahan dia. mungkin kite tak rasa ape yg die rasa. tapi bile kite tgk je perubahan air muka dia pun patut kite dah boleh tau.

Ed cite ni berdasarkan pengalaman ed  la sepanjang hidup ni. bukan nak kata ed ni perfect.. cuma selagi kita boleh tapis percakapan kite. lakukanlah.. okaylah.. takde idea nak sambung.. daaa

7 comments:

The Crow Empire said...

hoho~ makan boleh sebarang makan, cakap jangan sebarang cakap. koh3..

Tapi mmg kena kawal percakapan. Kalau tak nnti ade yang tersentap. Tapi itu lah, kadang2 kata yg pedas ada pengisian jgk. Yang tak cuba nak faham jgn cepat nak sentap. btol tak?

(^____^)

Ed Kousuke said...

The Crow..
Betul tu bro.. mmg hebat la bro ni.. ayat baik punya..

muss said...

Betul tu sekarang ni orang dah tak pakai filter bila becakap, kalau dulu orang cakap berkias-kias kalau nak sampaikan rasa tak puas hati pada seseorang, taklah lazer macam sekarang ni...

Tapi yang menerima cakap pulak faham apa maksud yang tersurat dan yang tersirat.

fara feroza said...

terlajak perahu bleh diundur...terlajak kate...???? sambung2..hehe

Ed Kousuke said...

fara...
terlajak kata.. perut yg kenyang.. kot2 orang tu kata nak belanja makan ke.. haha

diana said...

akak pelik dengar budak2 sekarang kalau bercakap
mesti ada sial2..
pompuan ke lelaki ke sama je..

Ed Kousuke said...

akak..
yup betul2.. bukan kata sial.. kdg2 tu.. bodoh2 la pe benda tu semua keluar.. skrg die orang tak panggil bodoh2 dah.. die orang pendekkan jadi dowh je. adeh